samostv.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Τσιόδρας: Δημόσιες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε Κέρκυρα και Λάρισα 

Κοινοποίηση

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του βιβλίου του «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος»

Δημόσιες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα πραγματοποιηθούν σε δυο εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος», αύριο στην Κέρκυρα και την Τρίτη στη Λάρισα.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις και έχει πίσω του μια μακρά διαδρομή στη δημοσιογραφία με θητεία δεκαετιών στο πολιτικό ρεπορτάζ των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Κυριακή στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 18.30 στο ξενοδοχείο Corfu Palace, Λεωφ. Δημοκρατίας 2, στην Κέρκυρα.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής και ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρο, τον Ομότιμο Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκο Παπαδημητρίου και την διδάσκουσα του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Φωτεινή Καρλάφτη – Μουρατίδη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρεβύθης.

Την Τρίτη στη Λάρισα

Την Τρίτη 29 Φεβρουαρίου η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Divani Palace στη Λάρισα (Παπαναστασίου 19) με χαιρετισμούς του Θανάση Μαμάκου, δημάρχου Λαρισαίων και του Νίκου Παπαγεωργίου, προέδρου ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργος Βασιλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, ο Μιχάλης Μαντέλας, ηλεκτρολόγος – μηχανικός και ο Γιώργος Ρούστας, δημοσιογράφος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

«Πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα»

Το βιβλίο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» η πρώτη επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προλογίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της.

Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής. Γράφει σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία».

Το βιβλίο περιγράφει εύγλωττα τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο: Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του. Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του Ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της. Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ασχολείται βεβαίως και με τις«ελληνικές περιπέτειες», που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία μας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τους τυχοδιωκτισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μέχρι και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εικόνας της χώρας μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πήγη:www.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τις ομορφιές τις Σάμου – Επί ποδός οι φορείς του τουρισμού ενόψει της έλευσης Τούρκων επισκεπτών

Πυρκαγιά στα κρατητήρια της Αστυνομίας στη Σάμο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ