samostv.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Μπλίνκεν: Η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία «Άρτεμις» για συνεργασία στο διάστημα — Τι είπαν για τα F-35

Κοινοποίηση

Πλέγμα θεμάτων, όπως η άμυνα και η ασφάλεια καθώς και οι περιφερειακές προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ.

«Οι χώρες μας συνεργάζονται, στηρίζουν την Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τους αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκρίνονται στις φυσικές καταστροφές, υπερασπίζονται την Διατλαντική Συμμαχία, ενισχύουν το ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προσφέραμε τα F-35, συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τώρα προάγουμε την συνεργασία μας σε νέα σύνορα. Με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών «Άρτεμις», η Ελλάδα γίνεται πλέον μέλος μιας ευρύτερης ομάδας χωρών που έχει ως στόχο την ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος. Θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον του διαστήματος» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν αρχικά στις δηλώσεις του.

«Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ δια της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ευγνώμων που σας υποδέχομαι εδώ» είπε κλείνοντας, ενώ μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ανέφερε ότι «τα πάντα ξεκίνησαν από την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να αναφερθώ στον ορισμό της λέξης στρατηγικός. Ο στρατηγικός διάλογος είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε την πολιτική που βασίζεται σε κοινές αξίες και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουμε αυτές είναι συμφωνίες Άρτεμις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε μαζί, ενωμένοι να συνυπάρχουμε και στο διάστημα. Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική, περισσότερο από ποτέ και το λέω αυτό δεδομένων των προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές προκλήσεις αλλά και η πανδημία που απειλούν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σχετικά με τις συγκρούσεις, αναφέρομαι στην Ουκρανία, στο νότιο Καύκασ,ο στη Γάζα, στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν πολύ πιο διευρυμένες επιπτώσεις και απαιτούν διεθνή συνεργασία.

(…) Είναι η επιτομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων και θεσμών όσο και ενίσχυση της διατλαντική συνεργασίας είναι εξέχουσας σημασίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα πιο πεπειραμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(…) Θα στηρίξουμε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαΐκή Ένωση.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση χάρη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά για να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστάσης. Συγκεκριμένα οι προσπάθειες του Άντονι Μπλίνκεν να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης που βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι και την ενίσχυση ανθρωπιστική βοήθεια προς αυτούς (είναι καθοριστικές).

(…) Σήμερα το πρωί είχα μία συζήτηση με τον Τζον Κέρι και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ πόσο κοινά σημεία μας ενώνουν, πόσες κοινές απόψεις έχουμε και οι δύο.

Αναφορικά με τις απευθείας ξένες επενδύσεις, θα ήθελα να υπογραμμίσω την σπουδαιότητά τους για εμάς. Η Αμερική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, με τα F-35 αποδεικνύεται το βάθος της συνεργασίας μας και υπό το φως όλων των προαναφερθέντων, θα ήθελα να σας πω ότι ΗΠΑ και Ελλάδα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αναφερόμενος στους πολύ σημαντικούς θεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς που ενισχύουν το στρατηγικό διάλογο και να πω ότι οι Έλληνες της διασποράς, οι Έλληνες της Αμερικής είναι οι φάροι αυτής της συνεργασίας αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω και την σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

(…) Σήμερα για την ελληνική γλώσσα είναι σπουδαία μέρα και γι’ αυτό θέλω να ολοκληρώσω με κάποιες οικουμενικές ελληνικές λέξεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας και ανυπομονώ να ενισχύσουμε την συνεργασία και τις ενέργειες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (…), ούτως ώστε να ενισχύσουμε την δημοκρατία και την οικουμενικές αξίες σε όλο τον κόσμο».

Μετά τις δηλώσεις πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής για την προσχώρηση της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Άρτεμις». Παρόντες ήταν επίσης ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννης Δαγκλής.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες της Άρτεμης. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης υπέγραψε τις Συμφωνίες κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου Δρ. Ιωάννης Δαγκλής μίλησαν στην υπογραφή, χαιρετίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην ειρηνική, ασφαλή και διαφανή εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες προωθούμε τους κοινούς στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όχι μόνο. Οι κοινές αξίες των χωρών μας επεκτείνονται σε προσπάθειες πέρα από την αμυντική συνεργασία και περιλαμβάνουν μια εταιρική σχέση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση των διμερών επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών. Αυτές οι προσπάθειες διασφαλίζουν ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της διμερούς σχέσης και εστιάζει στην προώθηση κοινών προτεραιοτήτων στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, των ανθρωπιστικών προκλήσεων και της ετοιμότητας για καταστροφές. και δεσμούς ανθρώπων με ανθρώπους.

Οι Συμφωνίες Άρτεμις θεσπίστηκαν το 2020 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επτά άλλες χώρες. Έθεσαν ένα πρακτικό σύνολο αρχών για να καθοδηγήσουν την εξερεύνηση του διαστήματος. Η Ελλάδα προσχωρεί σε άλλα 34 κράτη – Αγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Τσεχία, Ισημερινός, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – επιβεβαιώνοντας τις αρχές των Συμφωνιών για βιώσιμη αστική διαστημική δραστηριότητα . Το Υπουργείο Εξωτερικών και η NASA ηγούνται της προσέγγισης και της εφαρμογής των Συμφωνιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περιπέτεια στον αέρα για τον Στέφανο Κασσελάκη

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Μάικλ Γκάμπον

5Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ